Credo Alapítvány  

 

 Credo együttes

 

 Gyöngykaláris

 

 KÉPes

 

 HANGos

 

 LemezeK

 

 KiadványoK

 HÍRmondó

 Szólj hozzá/nk

 Kárpátaljai Magyar Dalverseny

 Barátaink a dalban 

 Személyes

Kárpátaljai Magyar Zene Kárpátaljáról

HOL HIT OTT SZERETET

HOL SZERETET OTT BÉKE

HOL BÉKE OTT ÁLDÁS

HOL ÁLDÁS OTT ISTEN

HOL ISTEN

OTT SZÜKSÉG NINCSEN

 

Kisgejőci Gyöngykaláris Kórusiskola

Kisgejőc az Ungvár-Csap-Latorca háromszögben rejtőzködő, alig hétszáz lelket számláló falucska. A valamikor jobbkort is megélt község arról híres, hogy itt volt harangöntő műhelye Magyarhon harangöntő nagymesterének, Egry Ferencnek. Az egykori műhely ideiglenesen templomként szolgálja a kisgejőci görög katolikus közösséget. Ambrus József parochus 1998 tavaszán kereste meg Ivaskovics József ungvári zenetanárt egy egyházi zeneiskola alapításának ötletével. És láss csodát a sehonnan, semmilyen támogatást nem élvező intézmény a mai napig működik. Igaz a templom építésének kezdetével lehetetlenné vált a szülők által felújított kis teremben az oktatás. Aprócska gondot okozott az is, hogy az iskola ökumenikus szellemiségű és nyitott szinte minden zeneművészeti ág irányába...  Viszont a falu középiskolája a zeneszerető gyerekek, és az anyagi javakban nem dúskáló szülők által fenntartott stúdió segítségére sietett és jelenleg a református egyháztól kölcsönkapott parókiában berendezett kisiskola egyik osztályban foglalkozhatnak. A zenei stúdióban az éneklésen túl zongora, furulya, gitár, citera, zeneelmélet és szolfézs oktatása folyik. Az oktatás nyelve magyar, és mint ilyen az egyetlen Kárpátalján.

A Kórusiskola diákjai, mint szólisták is részt vesznek - és többnyire díjazottak-, a különböző dalversenyeken és fesztiválokon.

Gyakran kapnak meghívást Kárpátalja rangosabb rendezvényeire (néha máshová is), a népdalok, egyházi énekek, és a megzenésített versektől a legújabb könnyűzenei slágerekig terjedő repertoárnak hála. (Nagymarosi barátoknak köszönhetően már két éve üdülési lehetőségük is van.) A zenei alap a Kórusiskola működtetésére létrehozott Kárpátaljai Magyar Egyházi Kulturális Újjászületési, Zene- és Képzőművészeti CREDO ALAPÍTVÁNY stúdiójában készül, de gyakori, hogy a koncerteket Ivaskovics József gitárkíséretével és a diákok hangszeres közreműködésével színesítik.

Lemezek:

Gyöngykaláris: Szent Karácsony eljött - 2004., Hit, remény, szeretett - 2006.

Csákány Marianna: Mindig velem, Uram - 2007.

 kisgejoc.korusiskola@e-ctn.net

 

88009 Ungvár, Csapi köz 1/a, Kárpátalja, Ukrajna
Tel.: (380) 3122 283-53, Mobil: 06 20 442-11-64 (csak, ha odaát tartózkodom)

credo@e-ctn.net
, credo@tn.uz.ua
WebMaster: ij